Att bygga

Montering av stomme till parhus, 2 plan. Allt är sågat och uppmärkt innan montering för att effektivisera bygget. Ett effektivt sätt att bygga lösvirke på ett lite snabbare sätt.

Planera!


Bra planeringen underlättar allting och förebygger många problem. Framför allt om du bygger i egen regi. Bygger du med hjälp av husföretag finns det ofta god hjälp att få den vägen. Var ute i god tid, ta gärna hjälp av arktitekt (eller någon annan kunnig) för att anpassa huset efter tomten. Kontakta kommunens Byggnadsnämnd i god tid, bygglov kan ta lång tid! Mycket information om hur hela byggprocessen går till kan du ofta hitta på kommunens hemsida


Entreprenörer


Hitta duktiga entreprenörer och projektörer. Om du hittar rätt samarbetspartners så kommer ditt projekt att bli så mycket lättare. Änvänd rekommendationer från vänner och bekanta för att hitta dessa. Involvera dem tidigt, det kan spara pengar och tid. Låt inte priset vara det viktigaste, ofta finns det en anledning till att någon är tillgänglig och billig.


Bygglov/tillstånd


Se till att börja tidigt med att söka och att ha allting klart innan du påbörjar. Om bygget startar utan tillstånd (startbesked/bygglov) eller tas i bruk utan tillstånd (slutbesked) blir det dyrt! Om du inte har bygglov så kan resultatet bli att du får riva byggnaden!


Håll dig till planen


Planera ordentligt före så slipper du ändra på plats! Allt går att ändra på, men det kostar ofta mer i tid och pengar än man trodde från början. Även små förändringar kan påverka el, VVS och ventilation.


Uppföljning


Var på plats så mycket du kan, specielt om du bygger i egen regi. Täta möten med dom olika entreprenörerna förebygger och löser problem. Det är inte lika viktikt (och kanske inte ens möjligt) om du bygger ett nyckerlfärdigt hus på totalentreprenad.


$$$$$


Bygger du första gången och i egen regi lär det ta längre tid och kosta mer än beräknat. Lösningen är bra planering och ha marginal för att slippa obehagliga problem i slutet. Om du bygger totalentreprendad så SKA priset hålla, men det finns osäkerheter även i det. Oftast är det markarbeten (i samband med grundläggning) och tomtarbeten som blir den osäkraste biten i bygget.







Bygglovsprocessen


Många kommuner har bra hemsidor som ger bra stöd i byggprocessen. Hittar du inte svaret på dina frågor så kan grannkommunen ha svaret på sin hemsida!


Det här är Lerums beskrivning av ett ärende:


1. Ansökan om bygglov lämnas in till bygglovsenheten. Ärendet registreras och tilldelas en handläggare.


2. Varje vecka träffas hela enheten och går igenom alla nya inkomna ärenden. Vid mötet skickas ett mottagningsbrev till sökande. Här meddelas även i ett inledande skede om ni behöver komplettera ert ärende med några handlingar. Ärendet går vidare och granskas av andra exempelvis miljöenheten, trafikingenjörer och VA-enheten.


3. När alla kompletteringar är inkomna bedöms ärendet som komplett. Om grannar skall höras, görs detta i det här skedet av kommunen samt utskick till remissinstanser exempelvis trafikverket, Sveriges geotekniska institut eller Lödöse museum. De har 2-3 veckor på sig att svara. 


4. När yttranden är inkomna är det tid att ta beslut om bygglov.  Beslutet vinner laga kraft tre veckor efter expedieringen eller tre veckor efter att granne med erinran fått ta del av beslutet. För att få börja bygga skall en anmälan lämnas in och beslut om startbesked tas.


5. Anmälan lämnas in till bygglovsenheten tillsammans med en teknisk beskrivning samt en kontrollplan. I anmälan skall man kunna redovisa konstruktionsritningar på byggnationen. 


6. Handläggare kallar till ett tekniskt samråd i de fall då det krävs. Om sökande vill ha samråd, skall den få det. Vid det tekniska samrådet går man igenom hela byggnationen från ritningar till färdigt hus. Man bestämmer villkor för att påbörja samt vad som krävs för att få ta byggnationen i bruk i form av slutbesked. Närvarande skall minst vara byggherren samt kontrollansvarig.


7. När all teknisk redovisning är inlämnad kan handläggare ta beslut om startbesked. Detta innebär att byggnationen får påbörjas. Om man påbörjar innan startbesked har tagits, kan byggsanktionsavgifter tas ut.


8.Bygglovsenheten skall om det krävs göra arbetsplatsbesök. Det innebär att man åker ut till fastigheten och går igenom byggnationen. Närvarande skall minst vara byggherren samt kontrollansvarig.


9. Slutsamråd skall hållas på plats och där går man igenom hur byggnationen har gått och vad som krävs för att få slutbesked.


10. Slutbesked skall tas när alla intyg och signerad kontrollplan är inlämnad till bygglovsenheten. Slutbeskedet innebär att man får ta byggnaden/byggnadsdelen i bruk. Om man flyttar in eller tar del i anspråk innan slutbesked har tagits, kan byggsanktionsavgifter tas ut.


Vid enklare ärenden finns förenklade processer.

 

 



Nyttiga länkar



Vill du ha koll på vad facit säger så finns Plan- och bygglag (2010:900) 


Boverkets broshyr: Får jag bygga? som behandlar bygglov, rivningslov, marklov och anmälan.


Träguiden är en bibel för den som bygger i trä, får inte missas.


Mittbygge.se är en portal med mycket information om att bygga. Mendet är också en E-tjänst för hantering av bygglov som ca 60 kommuner använder sig av.


Göteborgs stad informerar om: Att tänka på innan du bygger


Partille kommun om Attefallshus & Friggebodar


För att styra hur det byggs i tätort finns det oftast en detaljplan som ger riktlinjerna för det. Fler kommuner har idag möjlighet att hitta detaljplanerna på nätet, Ale är ett bra exempel på det.

Vi gör uppdrag som kontrollansvarig i hela Västra Götaland, till exempel: Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping Färgelanda Grästorp Gullspång Göteborg Götene Herrljunga Hjo Härryda Karlsborg Kungälv Lerum Lidköping Lilla Edet Lysekil Mariestad Mark Mellerud Munkedal Mölndal Orust Partille Skara Skövde Sotenäs Stenungsund Strömstad Svenljunga Tanum Tibro Tidaholm Tjörn Tranemo Trollhättan Töreboda Uddevalla Ulricehamn Vara Vårgårda Vänersborg Åmål Öckerö